NaNo GYIK

Hol van a számláló?

A számlálót a "My NaNoWriMo" menüben, az "Edit Novel Info" almenüben találod meg. Itt (vagy akár a weblap fejlécében bármikor) van lehetőség beírni kézzel az eddig megírt szavak számát, de a hivatalos számláló is előhívható a közvetlen alatta megbúvó, piros színű "I'm ready to validate my novel" linkkel.
Ide mindig a teljes, egész hónapban megírt szöveget kell bemásolni, nemcsak az aznapit.
Mindenképpen ez utóbbit használjátok hónap végén, hogy érvényes legyen a győzelem! :)

Ki nyer?
Mindenki, aki november során megírta a regényének első 50.000 szavát, függetlenül attól, hogy ezzel befejezte-e a regényét, hogy tetszik-e neki, vagy bármi ilyesmi. Aki ezt a mennyiségi korlátot teljesítette, és a számláló NaNo Robotok hitelesítették ezt a teljesítményt, az győztes.

Mi számít regénynek? Lehet fantasy, sci-fi, akár fanfiction is?

Nincs műfaji megkötés. Ha úgy gondolod, hogy amit írsz, az regény, akkor szerintünk is regény.

Mire jó úgy nyerni, hogyha rajtad kívül még sokezer másik ember is nyer?

A NaNo alapvetően arról szól, hogy az ember saját magával versenyez, és saját magát győzi le, aminek valójában sok értelme van. Másokat legyőzni és úgy nyerni mindig csak egyvalaki tud, és mindenki más, akit legyőztek, valaki más miatt érzi rosszul magát.

Itt csak az nem győz, aki saját magán nem tudott fölülemelkedni, ez a nagy különbség. És ebből a győzelemből semmit sem vesz el akárhányezer másik ember sem.

És ha valaki csal?

Minden bizonnyal van ilyen is. Mondjuk leírja ugyanazt a szót ötvenezerszer, bár el nem tudom képzelni, hogyan van hozzá türelme. Felfogható persze úgy is, hogy ő dadaista regényt írt. Olyan is elképzelhető, aki valahonnan kimásolt egy nagyon hosszú szöveget, ami persze azt is jelenti, hogy plagizált. Akárhogy is, a helyzet az, hogy alapvetően egyetlen embernek kokozott kárt: saját magának.

Nem fog hozzá kiszállni a NaNoKommandó, nem fogják nyilvánosan megszégyeníteni, semmi kár nem származik belőle. Csak nem is nyert semmit, amit mindazok, akik részt vettek, nyertek.

Mi az a Novel Info és az Excerpt? Ide kell feltölteni a regényt?

A Novel Info a regényed leírása, az Excerpt pedig egy részlet belőle. Egyiket sem kötelező kitölteni, bár ajánlatos mindenkinek, mert igen sokan szeretik nézegeti, hogy a többiek miről, mit és hogyan írnak. Ezek, a regényed címe és műfaja, és minden más beállítás egészen november végéig módosítható.

A teljes regényedet sehova sem kell feltölteni, csak időnként érdemes megszámoltatni a szavak számát a NaNoRobotokkal (ld. első kérdés).

Mi történik, ha már írtam ötvenezer szót, de még nincs vége se a hónapnak, se a regénynek? Írhatok tovább?

Hát persze! Az 50 000 szó csupán egy célkitűzés, de nem a végcél! Minél többet írsz, annál hosszabb kéziratod lesz, ráadásul javíthatsz vele a magyar régió pozícióján a Világranglistán.

2 megjegyzés:

  1. Az angolom közel sem olyan jó, hogy írjak egy regényt. Magyarul is lehet?

    VálaszTörlés
  2. Természetesen! Bármilyen nyelven lehet, bár úgy hallottam, japánul, ill. kínaiul vannak problémák, mivel ott nem használnak szóközöket, de lehet, hogy ezt is megoldották már.

    VálaszTörlés